Hoofdpagina

Vroegere concerten

Contact

Nicolas Dupont (viool) & Paul Heyman (cello)

Zondag 23 juni 2019, 15:00 uur

Nicolas DupontMet meer dan tachtig concerten per jaar, is Nicolas Dupont (°1992) één van de meest actieve Belgische kamermusici van zijn generatie.

Onder andere met het het Kugoni Trio (viool-saxofoon-piano), het Malibran Kwartet en het duo Andaluza (viool-gitaar), trad hij reeds op in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland, Schotland en Zwitserland. Beide ensembles engageren zich sterk voor hedendaagse muziek en hebben al, in nauwe samenwerking met hedendaagse componisten, een dertigtal werken gecreëerd.

Naast vele concerten in culturele centra, was Nicolas ook te gast in het Paleis voor Schone Kunsten en Flagey (Brussel), AMUZ in Antwerpen en het Concertgebouw van Brugge. In het Verenigd Koninkrijk trad Nicolas onder meer op als gastleider van het Edinburgh Quartet en met het Argenta Trio in St Martin-in-the-Fields, Wigmore Hall, King’s Place (Londen), Colston Hall (Bristol) en The Queen’s Hall (Edinburgh).

Zonder zich actief als solist in het wedstrijdcircuit te willen gooien, ontving Nicolas in de afgelopen jaren een aantal mooie bekroningen; het Kugoni Triosleepte eerste prijzen in de wacht op de Supernova- (2013) en Forte Limburg- (2015) wedstrijden en ontving in februari 2018 de Fuga Trofee voor bevordering van Belgische muziek. In april 2015 werd hem door het Koninklijk Conservatorium van Brussel de prijs ‘Kolonel en Mevrouw Bisschop-Matthijssen’ toegekend voor verdienstelijke studenten. In Londen ontving hij prijzen op de ‘Royal Academy of Music Club Award’ (2016), de ‘Sir Karl Jenkins Music Award’ (2016), de ‘Worshipful Company of Musicians’ en het ‘Concordia Foundation Artists’ Fund’ (2017).

Nicolas maakte verschillende opnames voor de radiozenders Musiq3, Klara, Radio Suisse-Romande (CH), Radio 4 (NL), BBC 3 (UK) en was in België te zien op de televisiezenders Stingray Brava en Canvas.

Zijn discografie bestaat uit de cd Mockingbird met muziek van Wilfried Westerlinck, de cd Fingerprints 2 in samenwerking met ComAV en Radio Klara en de cd Timelapse, de debuutplaat van het Kugoni Trio, die unaniem geprezen wordt door de vakpers. In december 2017 brengt hij onder het label Da Vinci Classics een nieuwe cd uit met muziek van Leoš Janáček samen met de pianist Giulio Potenza.

Nicolas Dupont begon op vierjarige leeftijd viool te studeren bij Dejan Mijajev. Nadat deze bij hem de liefde voor de muziek voedde en hem een stevige basis gaf, ging hij in de leer bij Yuzuko Horigome (Koninklijk Conservatorium van Brussel) en Rodney Friend (Royal Academy of Music, Londen). Hij specialiseerde zich daarnaast in kamermuziek bij Itamar Golan (CNSM van Parijs). Hij behaalde deze drie Masterdiploma’s met grootste onderscheiding en zou een blijvende invloed ondervinden van het onderwijs en muzikale visie van deze grote artiesten.

Daarnaast kreeg hij regelmatig advies van Mihaela Martin en Zakhar Bron en volgde hij masterclasses bij Maxim Vengerov, Ana Chumachenco, Pierre Amoyal, Philippe Graffin,… en voor kamermuziek bij A.R. El Bacha, Bruno Canino, Paul Badura-Skoda, Gavriel Lipkind, Ralph Kirshbaum, Rudolf Buchbinder, Claudio Martinez-Mehner, Walter Boeykens,… en bij kwartetten als Talich, Prazak, Danel, Enesco, Chilingirian, Fine Arts, Ebčne, Alban Berg enz. Nicolas Dupont is zeer dankbaar voor de onvoorwaardelijke steun die hij kreeg gedurende zijn studies in het buitenland. Naast familie en vrienden maakten de RotaryClub Antwerpen, de stichting Robus, SWUK Vlaanderen, de Jovaro Stichting, Inspiratum (Axel Vervoordt Stichting), Belfius, Sir Richard Stapley Trust, Stephen Bell Trust, Bank Delen, de Deena Shypitka Music Awards, Helen Worswick Scholarship, Albert Cooper Music Charitable Trust en de Drake Calleja Trust een optimale muzikale ontplooiing mogelijk.

Hij is gastleraar aan het King’s College (London), waar hij graag met zijn studenten uit de musicologie-afdeling werkt.

Nicolas Dupont speelt op een Giuseppe Petrazzini viool, vriendelijk ter beschikking gesteld door een sponsor.


Paul HeymanPaul Heyman (06.09.1994) is een jonge cellist uit Gent.

Na te zijn afgestudeerd bij Raphael Wallfisch in Zürich met de grootste onderscheiding (100%), volgt hij momenteel een postgraduaat ‘concertsolist’ bij France Springuel aan het conservatorium van Antwerpen.

Hij maakt ook deel uit als ‘Jeune Talent’ van de Philippe Jaroussky Academy in Parijs, een organisatie die jonge muzikanten steunt bij de start van hun professionele carričre.

Paul volgt op regelmatige basis masterclasses bij Gary Hoffman, en had ook les bij Frans Helmerson, Arto Noras, Pieter Wispelwey, Natalia Gutman, Leonid Grokhov, Gavriel Lipkind,…

Hij is vooral actief als solist en in kamermuziek. Paul vormt een vast duo met pianiste Işıl Bengi, en speelt ook in een strijkkwartet en piano trio.

Hoogtepunten voor 2018 zijn een tournee met het celloconcerto van Elgar in Duitsland en België, een kamermuziekconcert in La Seine Musicale in Parijs uitgezonden op Medici.tv, een recitalprogramma met Işıl Bengi met concerten in Zwitserland, België en Nederland, en een concert met zijn strijkkwartet in de Bijloke in Gent. Paul speelde concerten in België, Zwitserland, Nederland, Frankrijk en Duitsland, zowel als solist en in kamermuziek, in oa. De Munt en Flagey in Brussel, de Vlaamse Opera en Miry-zaal in Gent, Paleis Het Loo in Nederland en La Seine Musicale in Parijs.

Hij was reeds meermaals te horen op Belgische radio en televisie (Klara, Exqi Culture, Musiq’3), zowel met opnames als in interview.

Op jonge leeftijd studeerde hij bij de beroemde Wit-Russische pedagoog Vladimir Perlin, wiens methode en ideologie de basis vormen van zijn cellospel. Paul wordt voor concerten gesteund door de organisatie SWUK Vlaanderen, waar hij ook artiest in residentie is. Vanaf februari 2018 speelt Paul Heyman op een cello gemaakt in ca. 1740 door J.C. Hoffman, hoofdleverancier van instrumenten aan J.S. Bach in Leipzig.


Meer informatie:

    http://www.nicolasdupont.eu/nl/
    https://www.paulheymancellist.com


Programma:

Ligt nog niet vast.

Graag een seintje (telefonisch of mail) als je het concert wilt bijwonen. Dan weten we ongeveer hoeveel stoelen we moeten klaarzetten.

We vragen een vrijwillige bijdrage voor de muzikanten. Een bedrag van 10 tot 15 euro lijkt ons redelijk.