Hoofdpagina

Vroegere concerten

Contact

Wouter Bergenhuizen, piano

Zondag 12 oktober 2014

Klik hier voor meer foto’s

Wouter Bergenhuizen werd geboren in 1988 te Maastricht en is afkomstig uit een familie van musici. Op vierjarige leeftijd kreeg hij al zijn eerste pianolessen van Gert-Jan Vermeulen. Later, toen hij zeven jaar oud was begon hij met het bespelen van de klarinet. Hij kreeg hiervoor les van zijn moeder. Op tienjarige leeftijd begon hij ten slotte ook met vioollessen, eerst bij Roland van Mil en later bij Theodora Geraets. Toen Wouter twaalf was, werd hij voor alle drie deze hoofdvakken toegelaten tot de jong talent-opleiding van het conservatorium in Maastricht.

Op zestienjarige leeftijd besloot Wouter uiteindelijk om voor de piano te kiezen als enige hoofdvakinstrument, en hij zette zijn muzikale studie voort bij Marjès Benoist aan het Conservatorium van Amsterdam.

In het schooljaar van 2008-2009 studeerde Wouter als Erasmus-student aan de Franz Liszt Academie te Boedapest waar hij een jaar lang les kreeg van Gábor Eckhardt. Gedurende dit jaar volgde hij tevens vele inspirerende privélessen bij Ferenc Rados.

Terug in Nederland vervolgde Wouter zijn studie bij Jan Wijn, wederom aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2012 zijn Master diploma behaalde.

Wouter’s repertoire omvat nagenoeg alle stijlen en gebieden van de klassieke muziek, van renaissance tot hedendaagse muziek. Hoewel hij normaal gesproken hoofdzakelijk concerten geeft op de moderne vleugel, is Wouter ook zeer geïnteresseerd in het bespelen van authentieke instrumenten zoals het harpsichord, de fortepiano en diverse romantische instrumenten zoals de Pleyel en Erard. Voor het bespelen van deze instrumenten kreeg Wouter lessen van o.a. Richard Egarr en Therèse de Goede, en participeerde hij in masterclasses van Viviane Sofronitsky and Malcolm Bilson.

Verder volgde Wouter vele lessen en nam hij deel aan verscheidene masterclasses van beroemde pianisten en pedagogen, waaronder Håkon Austbø, Ton Hartsuiker, Ralph van Raat, Naum Grubert, Jan Marisse Huizing, Ruth Nye, Galina Vracheva, David Kuyken, Frank van de Laar, Geoffrey Madge, Willem Brons en Peter Frankl.

Naast het spelen van solo-repertoire heeft Wouter ook een passie voor het uitvoeren van kamermuziek. Hij trad op met diverse musici en ensembles, en kreeg tevens ook vele kamermuzieklessen van o.a. Dmitri Ferschtman, Peter Stotijn, Kees Koelmans, Sonja van Beek, Frits Damrow, Monique Bartels, Paul Scheepers, Herman Jeurissen, Nick Woud, Arno Bornkamp, Ronald Karten, Stefan Metz, Marieke Schneemann en Frans van Ruth. Sinds 2013 maakt hij onderdeel uit van het hedendaagse muziekgezelschap Ensemble ‘88.   

Naast het werken met instrumentalisten is Wouter ook zeer bedreven in het geven van concerten met zangers. Hiervoor kreeg hij lessen van Sasja Hunnego, Hein Meens en Valérie Guillorit. Ook nam hij deel aan masterclasses voor liedduo’s van Rudolf Janssen en Udo Reinemann.

Sinds september 2011 is Wouter als pianodocent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Vorig jaar maakte hij zijn debuut als solist bij het Limburgs Symfonie Orkest (tegenwoordig Philharmonie Zuid Nederland) met een alom geprezen vertolking van het pianoconcert ‘Totentanz’ van Franz Liszt. In september en januari zal Wouter wederom een reeks solistische optredens hebben met dit orkest.

Afgelopen april nam Wouter deel aan de voorrondes van de 10e editie van het Internationale Franz Liszt Piano Concours te Vredenburg Utrecht. Hij werd daarbij als één van de 24 kandidaten geselecteerd om deel te nemen aan de finales van deze vermaarde wedstrijd, die in oktober zullen plaatsvinden.

Programma

Op het programma staan een aantal verrassende en zelden uitgevoerde werken van de componist Franz Liszt.