Hoofdpagina

Vroegere concerten

Contact

Ik geloof in jou en mij

Jean-Philippe Rieu

met zijn ensemble:
Catharina Marquet, sopraan  — Manou Liebert, harp — Inge Stallinga-Gorissen, viool

Zondag 16 november 2014

Klik hier voor meer foto’s

Jean-Philippe Rieu werd op zondagmiddag 16 december 1956 in Maastricht geboren op het moment dat zijn vader in Amsterdam Mozart's Figaro dirigeerde.
 
Als heel klein jongetje viel hij vrijwel iedere zaterdagavond na de pauze van het concert in slaap op de schoot van zijn moeder. Zijn vader, André Rieu senior, dirigeerde dan het Limburgs Symfonie Orkest. Hij droomde van romantische verhalen in een prachtig zomers landschap in Zuid-West-Frankrijk. Dromen die hij nu vertaalt in zijn composities, films en teksten. Al op 17-jarige leeftijd dirigeerde hij het Philharmonisch orkest van Luik met eigen composities.
 
Jean-Philippe studeerde piano, compositie, muziektheorie en orkestdirectie aan het Conservatorium van Luik en Maastricht. In die tijd was hij assistent-dirigent en repetitor bij de operahuizen van Leipzig en Berlijn.
 
Na zijn opleiding was hij vijftien jaar verbonden aan het Conservatorium van Maastricht als dirigent en hoofdvakdocent. Jean-Philippe dirigeerde en organiseerde vele operaproducties en symfonieconcerten van barok tot en met de hedendaagse muziek. Kort na de wereldpremière in Wenen van Bernsteins grootste opera ‘The Quiet Place’, produceerde en dirigeerde hij deze opera. Tijdens deze periode componeerde Jean-Philippe ook hedendaagse, religieuze, romantische en experimentele muziek, die hij zelf dirigeerde.
 
Vervolgens werkte hij zes jaar intensief samen met zijn broer André Rieu. Samen met hem componeerde hij een aantal werken die op cd’s van André zijn uitgebracht. Jean-Philippe was co-producer bij zes cd’s en hij registreerde twaalf grote televisie-muziekfilms en dvd’s van zijn broer die wereldwijd verspreid worden.
 
In 2004 lonkte voor Jean-Philippe de verleiding om opnieuw zelf, creatief onafhankelijk werkzaam te zijn. Hij startte Jean-Philippe Rieu Media en was vanaf dat moment als zelfstandig componist, filmmaker, regisseur, schrijver en organisator actief.
 
In 2005 kwam zijn eerste solo-cd, ‘Pour Toi’, uit. Jean-Philippe speelde piano, componeerde en produceerde die zelf. De cd ‘Ronde’ kwam in 2006 uit. Hij profileerde zich op deze cd ook als songwriter en zanger. De cd ‘AZUR’ kwam in 2007 uit, gevolgd door ‘Miracle’ in 2008
 
Als een natuurlijke follow-up op zijn cd’s en concerten produceerde hij in 2009 het multimediale muziektheaterprogramma AZUR, waarin hij aan zijn composities, teksten, gedichten en beelden toevoegde als organisch geheel.
 
In 2009 verscheen ook zijn eerste kinderboek ‘MARIE’ met dvd in Europa; in 2010 kwam er ook een editie in de USA. In 2010 en 2011 volgden de titels ‘Marie danst!’ en ‘Marie komt thuis’. Gebaseerd op de prentenboeken ontwikkelde hij een muzikale vertelvoorstelling voor kinderen. Hij heeft al meer dan honderd voorstellingen gegeven.
 
Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Oman gaf Jean-Philippe in december 2009 een concert ter gelegenheid  van de veertig jaar Renaissance onder leiding van Sultan Qaboos Al Said. Speciaal voor deze gelegenheid componeerde hij ‘Ode to His Majesty on the eve of the 40th anniversary of Oman's Renaissance’. Na het concert ontving hij een koninklijke onderscheiding for Culture, Science and Art. Hij produceerde in 2010 de cd ‘Secrets of my Soul’, die is gebaseerd op dat concert in Muscat, Oman. Deze cd is in 2011 ook in Duitsland uitgegeven.
 
In juni 2012 is zijn autobiografische roman met muziek en gedichten ‘Die Entdeckung der Freiheit’ als e-book  in Duitsland uitgekomen.
 
Tegelijkertijd gebruikte hij zijn ervaring voor het innoveren van andere businesses. Zo was hij in de periode 2008- 2012 met passie, vakmanschap, geloof en ongekende energie een van de initiatiefnemers en actief betrokken bij de ontwikkeling van de Raywaver onder het motto ‘duurzame energie dicht bij huis, hier en nu’. De plaatsing van de eerste Raywavers in Nederland en in Duitsland is gerealiseerd in 2012. Tevens kwam in dat jaar zijn boek ‘De ontdekking van de vrijheid’ op de markt.
 
In 2013 schreef Jean-Philippe in opdracht van de stichting primair onderwijs MosaLira in nauwe samenwerking met 8000 Maastrichtse kinderen het boek ‘De Wondere Wereld van Mooske’. Tevens kwam in 2013 zijn vierde Marie-boek, ‘Marie in de sneeuw’, uit en componeerde hij in opdracht een nieuw ‘Marialied’ ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek te Maastricht. In 2014 kwam zijn kinderboek ‘Zingen met Elfje Marie’ op de markt. Zijn Marie-voorstellingen, zijn muzikale workshops en zijn immer veranderende voorstelling met nieuwe composities en teksten met zijn ensemble gaan steeds door. Het aantal kinderen dat hij hiermee direct bereikt gaat de 40.000 voorbij in 2014.
 
Het is zijn vermogen een ander perspectief te durven zien, vaak met een onverwacht inzicht, vanuit de overtuiging dat mensen vooral door emoties gedreven worden, dat waarde toevoegt. Door de wereld anders te bekijken schept Jean-Philippe nieuwe kansen. Hij gaat voor zijn ideeën, voor zijn dromen en laat zich niet leiden door angsten, twijfels of afwijzing van anderen. Hoe weet je of een idee werkt? Je weet het niet, je zal het moeten doen en ontdekken zelf en het liefst samen met anderen.