Hoofdpagina

Vroegere concerten

Contact

Linus Piano Quartet

Irina Simon-Renes, viool
Esra Pehlivanli, altviool
Joachim Eijlander, cello
Anastasia Safonova, piano

Zondag 7 juni 2015

Irina Simon-Renes ( viool) 

is geboren in Boekarest alwaar ze viool studeerde aan de George Enescu School voor Muziek. In 1990 verhuisde ze naar Berlijn waar ze haar vioolstudie vervolgde bij Thomas Zehetmair, Christoph Poppen en Antje Weithaas. 

Irina Simon-Renes ontving stipendia van de Orkest Academie van de Berlijnse Staatskapelle van 1998 tot 2000. Vervolgens trad zij bij het Philharmonisches Staatsorchester in Hamburg aan als aanvoerder van de tweede violen. In 2001 werd ze voor het eerst aangesteld als plaatsvervangend aanvoerder van de tweede violen van het prestigieuze Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en heeft de tweede violen geleid bij dit orkest van 2003-2009.

Ze speelt ook regelmatig als gast-concertmeester en als gast-aanvoerder bij orkesten als het Radio Filharmonisch Orkest, het Mahler Chamber Orchestra, Scottish Chamber Orchestra en het Bayerische Staatsorchester. In 2013 werd ze lid van het prestigieuze Lucerne Festival Orchestra onder leiding van Claudio Abbado.

Als soliste heeft Irina Simon-Renes vioolconcerten van Berg, Bartok en Beethoven uitgevoerd op belangrijke locaties zoals de Philharmonie in Berlijn. Ook speelde zij Mozart in München met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van Mariss Jansons.

Sinds ze het Athena Quartet mede heeft opgericht in 1998 heeft kamermuziek een prominente plaats in de agenda van Irina Simon-Renes ingenomen. Ze heeft deelgenomen aan tal van festivals zoals die van Salzburg, Luzern en Rheingau. Ook was zij een regelmatige gast in de kamermuziekserie van de Beierse Radio.

Een van de hoogtepunten van 2014 was haar optreden op het Prinsengrachtconcert samen met Lisa Batiashvili, Francois Leleux & Friends. Met 700.000 kijkers was dit evenement een van de best bekeken klassieke muziek concerten op de Nederlandse televisie.

Irina Simon-Renes is sinds 2010 artistiek leider van het International Chamber Music Festival Wassenaar. In 2012 ontving ze de eerste Wassenaarse Cultuurprijs, mede voor haar inzet voor het werken met en inspireren van kinderen.


Esra PEHLIVANLI (altviool)

voltooide met onderscheiding haar masteropleiding aan het Hogeschool Conservatorium van Gent en aan het Conservatorium van Maastricht bij de altvioolvirtuoos Michael Kugel.

Ze won prijzen op prestigieuze concoursen zoals ‘Kryzstof Penderecki International Contemporary Music Competition’ (Polen), ‘Torneo Internazionale di Musica’ (Italië), Jur Naessens Muziekprijs (Nederland), de eerste prijs in de ‘Premio Valentino Bucchi International Viola Competitio’" inRome, waar ze ook een eremedaille kreeg van de president van Italië. Onlangs ontving ze in Istanbul het ‘Donizetti Classical Music Awards 2013’, String Player of the Year.

Esra PEHLIVANLI heeft vele optredens gegeven in Nederland (o.a. Het Concertgebouw Amsterdam, Concertgebouw De Vereniging Nijmegen, De Doelen Rotterdam, Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven, Beurs van Berlage
Amsterdam, Muziekcentrum Enschede, Bimhuis), België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Denemarken, Turkije, Polen, Oostenrijk, Slovenië, Luxemburg, China, Venezuela en Ierland. Ze opgetreden als soloist met orkesten zoals de Neue Philharmonie Westfalen, Bilkent Symphony Orchestra, Presidential Symphony Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, Izmir State Symphony Orchestra, Bursa State Symphony Orchestra.

Ook nam zij deel aan internationale muziekestivals, zoals Robeco Zomerconcerten, Grachtenfestival Holstein Musik Festival, Muziek Bienale Niederrhein, Köln Musiknacht, Dortmund Mommenta Festival, Mommenta Münsterland Festival, Ensemblia Festival (Duitsland), 2010 European Capital of Culture, International Ankara Music Festival (Turkije), en Galway International Concert Season (Ierland). Ze werkte tevens mee aan radio en tv-opnames voor RTL, TRT, NTV, Concertzender, Nederland 1, AVRO, Radio 4, en Deutschlandfunk.

Esra Pehlivanli heeft al vele cd’s uitgebracht, waaronder ‘VOLUME NUEVO’, ‘BUFFONI’ (CC ClassicClips), ‘Falsche Tango’ (VINDU Music), ‘Power of Women’ (A.K. Müzik), ‘The Richness of the Tones’ (CAGSAV Müzik), ‘Past and Present Track’" (VisiSonor Records). De cd-opnames bevatten meesterwerken uit het verleden tot nieuwe composities speciaal voor haar geschreven.

http://www.esralto.com


Joachim Eijlander (cello)

De veelzijdige cellist Joachim Eijlander studeerde in Utrecht, Amsterdam en Berlijn. Als toegewijd kamermusicus trad Joachim op met het Borodin kwartet, het Bennewitz kwartet, Lisa Larsson, Giles Apap, Charles-André Linale, Ferdinand Erblich, Stefan Metz, Zuill Bailey, Nino Gvetadze, Paolo Giacometti, Inon Barnatan en Karl Leister.

Joachim is mede-oprichter van het Rubens kwartet. Hij studeerde met dit kwartet aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Het Rubens kwartet won talrijke prijzen in binnen- en buitenland. Joachim was regelmatig te gast op internationale muziekfestivals in Sitka (Alaska, VS), Prussia Cove (UK), Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern (D) en Luberon (F).
Zijn leraren waren leden van het Amadeus kwartet, het Hagen kwartet, Stefan Metz, Elias Arizcuren en Jan Hollinger.

Joachim werkte samen met componisten György Kurtag, Sofia Gubaidulina, Henri Dutilleux, Louis Andriessen en Joey Roukens. Naast verscheidene gastdocentschappen aan Nederlandse conservatoria gaf Joachim regelmatig masterclasses aan Indiana University, Texas University, Oklahoma University, Kansas University, Kentucky University, het conservatorium in Ljubljana, de Nederlandse Strijkkwartet Academie en op verschillende festivals.
Joachim speelt op een cello van Gaetano Chiocchi (Padua 1870) en met een strijkstok van Nikolai Kittel (St Petersburg 1860), hem tot zijn grote dank in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 http://www.joachimeijlander.com


Anastasia Safonova (piano)

ontving haar eerste piano lessen op vierjarige leeftijd van Musa Denisova aan het Gnessins muziek school te Moskou, acht jaar later  was haar succesvolle debuut met het Moskou Junior Symfonie Orkest met de uitvoering van Mendelssohn concerto. Zij studeerde cum laude af aan het Gnessins Instituut te Moskou en voltooide haar Master degree aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Naum Grubert.

Anastasia won de eerste prijzen  bij de internationale Yamaha Music  en  Youri Egorov  competities. Zij is veel gevraagd op belangrijke podia in Nederland (Het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, De Vereniging Nijmegen, Frits Philips Eindhoven, Beurs van Berlage Amsterdam, Philarmonie Haarlem, Muziekcentrum Enschede, Theater aan het Vrijthof Maastricht ) en treed regelmatig op in heel Europa , Turkije, China en Rusland.

Anastasia Safonova is te gast  op verschillende internationale festivals, waaronder het Schleswig Holstein festival (Duitsland), het Bourglingster festival (Luxemburg) , Pianoscope (Frankrijk) , het Tiberius festival Roemenië), het Grachtenfestival (Nederland) , Music of Earth (Russia), Ankara International Music Festival (Turkey).  Zij trad op met de vooraanstaande musici als Michael Kugel, Boris Belkin, Boris Berezovsky, Henri Demarquette  en Lisa Ferschtman. Als soliste verscheen zij met o.a. het Neue Westfalen Symphonie Orkest, Johan Willem Friso Kapel, het Sigen Symphonie Orkest .

Anastasia maakte opnamen voor Brava tv Concertzender en Radio 4 (NL)  en heeft verschillende kamermuziek cd’s uitgebracht met altvioliste Esra Pehlivanli en violisten Kyoko Yonemoto en Irina Simon-Renes. Naast de concerten met klassieke programmering is ze ook vaak te horen in gecombineerde programma’s van woord, muziek en schilderkunst zoals de succesvolle ‘Geller-Goya’- en ‘Marc Chagall’-projecten en het‘Mr. Finney- evenement van Princes Laurentien van Oranje.

Sinds 2000 doceert ze  aan het Conservatorium Maastricht .

http://www.anastasiasafonova.nl

 

Programma:

Johannes Brahms (1833-1897): Piano Quartet in C minor, No.3 Op.60

Allegro non troppo
Scherzo:Allegro
Andante
Finale: Allegro comodo

Gabriel Fauré (1845-1924): Piano Quartet in C minor, No.1 Op.15

Allegro molto moderato
Scherzo. Allegro vivo
Adagio
Allegro molto