Ensemble Archeggiamo
![]()
Klik hier voor meer foto’s
Geregeld, in diverse instrumentale ensembles, kruisen de muzikale paden van deze muzikanten elkaar. Het wederzijds genoegen hierover en de zin om samen te musiceren resulteerde in het ensemble Archeggiamo. Vanuit de basisbezetting (strijktrio, waarmee reeds verschillende succesrijke concerten werden gegeven) wordt, indien nodig, uitgebreid met muzikanten die passen in de stijl en de muzikaliteit van het ensemble.
Yuki Hori (viool)
Yuki Hori werd geboren in Japan en begon haar muziekonderricht op jeugdige leeftijd (4 jaar). In 1989 studeerde ze bij Jerrold Rubenstein aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen waar ze met grote onderscheiding het hoger diploma voor viool behaalde. In 1991 behaalde ze de eerste interpretatieprijs op de “Lipizer International Competition” in Italië en werd laureate van de wedstrijd "Jonge virtuozen" van de Lions Club te Antwerpen. Ze werd geselecteerd onder de jonge artiesten van “Live Music Now”, gesticht door Yehudi Menuhin. In 1995 behaalde ze haar diploma voor viool met virtuositeit en grote onderscheiding aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Nadien vervolmaakte ze zich in de “Staatliche Hochschule für Musik” te Freiburg (Duitsland). In 1997 was ze laureate van de “Mendelssohn Wedstrijd”, Freiburg en studeerde ze ook nog bij R. Werthen (Gent). Yuki Hori treedt als soliste regelmatig op in België, Duitsland en Japan, dit laatste onder patronage van de Belgische ambassade in Tokyo. Ze speelde onder andere voor het Belgisch vorstenpaar aan het koninklijk hof in Laken. In 2005 bracht ze samen met Hans Ryckelynck de integrale vioolsonates van Brahms uit (Phaedra Classics), een album dat zeer goed onthaald werd door de critici. In november 2008 maakte ze een concertreis naar haar geboorteland met een reeks van zes concerten.
Tom Johnson (viool)
Tom Johnson start op negenjarige leeftijd zijn muzikale opleiding aan de academie van Ekeren, waar hij voor het instrument viool kiest. Later volgt hij aan deze academie nog piano, zang en AMT. In 2006 studeert hij hier af met grootste onderscheiding en besluit zijn vioolstudies verder te zetten aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij viooldocent Guido De Neve. In 2011 behaalt hij zijn Master diploma met grote onderscheiding.
Hij volgde reeds masterclasses bij o.a. Igor en Vesna Grupmann, István Párkányni , Elliot Lawson en Ning Kam.
Orkestervaring deed hij op onder de kundige leiding van dirigenten zoals Yoel Levi, Ivo Venkov, Ivan Meylemans, Jaap van Zweden en Philippe Herreweghe.
Van 2008 tot 2011 was hij concertmeester van het Jeugd en Muziek Orkest van Antwerpen, met als hoogtepunten een vertolking van de vioolsolo in Sheherazade van Rimsky-Korsakov en een concert-reis naar Zuid-Afrika.
Naast de viool koestert Tom een grote liefde voor koormuziek. Hij zingt in Cantilene en is de vaste dirigent van Die Cierlycke uit Mortsel.
Mathias Pieters (altviool)
Groeide op in een intens muzikale omgeving, met al de impulsen die hiervan uitgingen (knapenkoor, gemengd koor). Zijn muzikale opleiding aan de muziekacademie van Sint-Niklaas bekroonde hij met een regeringsmedaille kamermuziek. Na de humaniora studeerde hij verder aan de conservatoria van Gent en Brussel, waar hij verschillende eerste prijzen behaalde. Sindsdien is hij op allerlei gebieden van het muziekleven actief geweest : leraar muzikale opvoeding; leraar notenleer, viool en samenspel; free-lance altviolist in verschillende orkesten en kamermuziekgroepen; koordirigent en dirigent van een kamerorkest.
Jarenlang was hij ook een vaste waarde op de “musiceerdagen” van “Jeugd en Muziek” te Antwerpen, op diverse zomer-cursussen (orkestweken), met diverse muziekvoorstellingen voor kinderen, het geven van voordrachten (luisteravonden) en presentaties van concerten.
Tot 2007 was hij verbonden aan de Stedelijke Muziekacademie van Antwerpen (Wilrijk) als leraar viool/altviool. Sindsdien is hij terug meer betrokken als altviolist bij diverse orkesten en kamermuziekgroepen, waarmee hij de voorbije jaren optrad in eigen land, Nederland, Frankrijk en Portugal.Katelijn Van Kerckhoven (cello)
Katelijn Van Kerckhoven kreeg haar eerste cellolessen in de muziekacademie te Ekeren bij Dhr. Willekens. Rond deze periode werd ze laureaat “Jong Talent” en kreeg hiervoor de Prijs Alex De Vries-Tolkowsky. Vervolgens studeerde ze aan het Lemmensinstituut en het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen onder leiding van Roel Dieltiens en Hans Mannes, waar ze haar meestergraad en pedagogisch diploma behaalde.
Momenteel geeft ze les aan de muziekacademies te Ekeren , Merksem en Sint-Job in’t Goor.
Zij treedt op als als free-lance in ensembles en orkesten als deFilharmonie, de Beethovenacademie, Het Arca theater... Ze houdt van creatieve uitdagingen en is momenteel lid van talrijke kamermuziekensembles
Katelijn heeft interesse in alle vormen van kunst en creativiteit als communicatie tot een meer kwalitatieve samenleving. Haar gedrevenheid weerspiegelt zich enerzijds in haar medewerking aan de organisatie van succesvolle celloprojecten (waaronder “Dances with cellos 2”, “Feest” en “Palladio” - een cellofestival in Antwerpen) en anderzijds in haar veel-zijdige podiumcarrière.
De concerten die ze geeft gaan van het Festival Van Vlaanderen tot de Ancienne Belgique.
Jan Moeyaert (piano)
Jan Moeyaert zette zijn eerste stappen in de muziek via orgel en zang. Tot 1995 was hij lid en solist van het knapenkoor In Dulci Jubilo uit Sint-Niklaas. In 1999 ontving hij voor orgel de regeringsmedaille met grootste onderscheiding en werd hij laureaat van Axion Classics.
Hij studeerde musicologie aan de KULeuven. Tijdens een uitwisselingsjaar aan de University of London leerde hij intensief de Engelse koortraditie kennen, zowel als zanger als vanop de orgelbank. Sindsdien is hij actief als professioneel koorzanger.
Nadien studeerde hij aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel bij Jan Michiels (piano), Dirk Vermeulen (kamermuziek), Luk Bastiaens (orgel), Jan Van Landeghem (compostie) en Frédéric Haas (klavecimbel). Hij volge ook meestercursussen bij o.a. Kamiel D’Hooghe (orgel), Claire Chevalier (pianoforte), André De Groote (kamermuziek) en Dirk Snellings (barokzang). Tijdens zijn studies engageerde hij zich als begeleider van de zangklassen en koorprojecten van het conservatorium. Momenteel is hij verbonden als leerkracht piano, orgel en theorie aan de academies van Hamme, Oudenaarde en Wetteren. Jan concerteert regelmatig als solist (o.a. met het Dendermonds Symphonieorkest), als begeleider (o.a. bij het Brussels Operettetheater), en in kamermuziekverband, aan het orgel (o.a. als vaste organist in de kerk van Lovendegem), het harmonium (o.a. in het orkest van de Munt), de piano(forte), het klavecimbel en als zanger (hij is o.a. stichtend lid en componist-in-residentie van het Brussels Chamber Choir).
Programma:
J. Haydn: Baryton Trio (voor viool, altviool en cello)
L. van Beethoven: Duo voor altviool en cello "Mit zwei obligaten Augengläsern"
F. Mendelssohn: 2 Lieder ohne Worte
A. Dvorak: Sonatine voor viool en piano Op. 100
L. Boëllmann: Pianokwartet - Andante