Hoofdpagina

Vroegere concerten

Contact

Johanna Peiler (cello) & Craig White (piano)

Zondag 8 november 2015

Klik hier voor meer foto’s

Celliste Johanna Peiler werd geboren in 1987 in Duitsland, en groeide op in Brussel. Op zevenjarige leeftijd begon ze met pianolessen en een jaar later met cello.

In 2012 behaalde ze haar Master of Music met onderscheiding. Ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Jeroen Reuling en aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Maria Kliegel.

Johanna nam deel aan vele meestercursussen in heel Europa, bij pedagogen en cellisten als Gary Hoffmann en François Guye, bij wie Johanna haar expressie en techniek perfectioneerde.

Deze jonge celliste heeft reeds heel wat orkestervaring, in orkesten als het Nationaal Orkest van België, het Ensemble Orchestrale de Bruxelles of het orkest van Zomeropera Alden Biesen. Ze werd aangesteld als leidster bij het Nederlands Jeugdorkest, het Duitse MAKSi Akademieorchester — warmee ze ook solistisch speelde — en bij het Belgische symphoniaASSAI, dat in 2009 werd opgericht.

Kamermuziek speelt een essentiële rol voor Johanna; ze ziet erin de kans om tegelijk muzikaal en als mens in het algemeen te groeien, dankzij de interactie met anderen. Sinds 2011 vormt Johanna het duo ChordAnimae met pianiste Sabine Weyer, met wie ze regelmatig concerteert. Opnames van hun concerten en interviews werden op de radio uitgezonden op onder andere de Belgische klassieke radio musiq3. In mei 2015 werd op musiq3 als onderdeel van de serie Puisque vous avez du talent een uitzending van een uur met de jonge celliste uitgezonden. Sinds 2013 is Johanna ook lid van het ASSAI Cello Quartet. Dit kwartet is ontstaan in 2013 als een initiatief van vier cellisten van symphoniaASSAI, die hun activiteiten in het orkest wilden verruimen tot buiten het symfonische kader.

Johanna is ook een gepassioneerde zangeres: al vele jaren is ze lid van het Brussels Chamber Choir en zong ze mee in andere vocale ensembles zoals het Belgische Pro Arte Nova of het Jazz- en Pop-koor ‘Vocal Journey’ van de Hochschule für Musik und Tanz Köln.

Naast het klassieke genre heeft Johanna ook interesse voor andere muziekstijlen: reeds meer dan drie jaar speelt ze in het jazz- en improvisatie-trio ‘Just the 3 of us’, waarmee ze regelmatig optreedt en waarmee ze reeds een cd heeft opgenomen.

Sinds 2012 werkt Johanna als cello-leerkracht in de Jugendmusikschule in Heinsberg (Duitsland). Zij werkt ook sinds 2014 als coach voor het Euregio-Jeugdorkest Amikejo.


Craig White behaalde een postgraduaat-diploma in pianobegeleiding aan de Royal Academy of Music (Londen), bij Michael Dussek en Diana Ketler. Hij was daar ook twee jaar aan verbonden als Junior Fellow pianobegeleider. Zijn diploma van bachelor (muziek) behaalde hij aan het St. Catherine‘s College in Oxford, waar hij bij de New Chamber Opera een studiebeurs als repetitor verwierf.

Nu werkt hij aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen en is een veelgevraagd begeleider voor zangers en instrumentalisten. In 2012 won Craig in the Wigmore Hall de prijs voor begeleiding in de prestigieuze Kathleen Ferrier Awards. Daarna volgden prijzen voor begeleiding in de Thelma King Awards, de Great Elm Vocal Awards en de AESS-finale. In de afgelopen jaren werkte Craig als begeleider aan de Solti-Te-Kanawa Accademia in Grosseto (Italië) en aan de Académie van Aix-en-Provence, waar hij met grote namen als Kiri Te Kanawa en Waltraud Meier mocht werken.

Hij maakte zijn debuut in Wigmore Hall met hoboïst James Turnbull in oktober 2010. In 2011 maakte hij een tournee met sopraan Erika Colon en later dat jaar leidde hij de productie van De Toverfluit door het London Youth Orchestra. Hoogtepunten in 2012/2013 waren optredens in Madrid en Bern met violiste Aisha Syed, in Scandinavië met cellist Hans Nygaard en in Parijs met cellistes Hélène Dautry en Geneviève Teulières-Sommer. In het seizoen 2013/2014 was Craig als artist in residence te gast op het Britten Days Festival in Keulen, waar hij samen met zangers Uta Christina Georg en Alexander Aldren muziek van Benjamin Britten vertolkte. Het afgelopen seizoen werkte hij in het Verenigd Koninkrijk een drukke reeks recitals af met de Russische violiste Adelia Myslov, die werd afgesloten in de Yehudi Menuhin Hall. In januari 2015 zagen de BBC-kijkers hem in het programma The Joy of Mozart, aan de zijde van sopraan Eleanor Dennis in diverse Mozart-aria’s.

Elk jaar neemt Craig als officieel begeleider deel aan de Kamermuziek-masterclasses van Jeroen Reulings’ celloklas op Schiermonnikoog, aan de International Holland Music Sessions en aan de Rencontres Musicales d’Enghien. Hij is ook Associate van de Royal Academy of Music en hij wordt gesteund door de Musicians Benevolent Trust.


Programma

J.S. Bach: Sonate voor Viola da Gamba en clavecimbel BWV 1027

César Franck: Sonate voor viool en piano — arrangement voor cello en piano door Jules Delsart

Frank Bridge: Sonate voor cello en piano