Hoofdpagina

Vroegere concerten

Contact

Anne en Yves Vandewalle

Zondag 22 mei 2016, 15:00 uur

Klik hier voor meer foto’s


foto’s Nathalie Pirard

 

Anne Vandewalle is een jonge pianiste en componiste uit Brussel. Haar pianospel is een echo van haar persoonlijkheid: levendig, gevoelig en poëtisch. Haar opleidingsprofiel is briljant, maar vanaf het begin van haar carrière heeft ze zich onderscheiden door haar verlangen om steeds bij te leren en haar horizon te verbreden. Ze stelt haar talent ook geregeld in dienst van andere kunstvormen en doorbreekt zo de barrières daartussen.

Haar favoriete repertoire omvat vooral de Russiche componisten uit de twintigste eeuw, zoals Rachmaninov en Prokofiev, maar ook Ravel en de ‘impressionistische’ componisten. Ze is een pianiste uit de 21ste eeuw, maar houdt steeds het oog gericht op de grote klassieke componisten.

Op zestienjarige leeftijd behaalde ze al een Tweede Prijs in de André Dumortier-wedstrijd, met een sonate van Prokofiev. Daarna volgden een Eerste Prijs voor piano aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en een Eerste Prijs, met grote onderscheiding, voor kamermuziek. In die periode volgde ze ook lessen bij Eugène Galand, die haar introduceerde in de Russische muziek. Haar Masterdiploma muziek behaalde ze aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, in de klas van Aleksandar Mazdar, en aan het Conservatoire Royal de Liège met Marie-Paule Cornia en Jean Schils, met grote onderscheiding. Ze vervolmaakt haar vorming door deel te nemen aan master-classes van grote meesters overal in Europa. Haar parcours gaat verder en daarbij werkt ze samen met de beste muzikanten.

Muziek is voor Anne het delen van emoties. Ze probeert de platgetreden paden in de klassieke muziek te verlaten en werkt samen met choreografen, toneelspelers, schilders aan verschillende voorstellingen: diverse disciplines combineren om een zelfde emotie over te brengen en intenser te maken. In Berlijn bijvoorbeeld in het theater van Sasha Waltz, in Môtiers (Zwitserland) in het théatre des Mascarons, in Charleroi in het théatre de l’Ancre en in Brussel in Cultureel Centrum Jacques Franck.

In 2013 vroeg regisseuse Fabienne Godet haar om voor de muziek van de film Une place sur la terre, met Benoît Poelvoorde, diverse stukken van Chopin en Schubert te spelen.

http://www.annevandewalle.be

Yves Vandewalle, haar broer, is een flamenco-gitarist uit Brussel. Hij leefde en studeerde meer dan tien jaar in Spanje. In 2009 is hij afgestudeerd aan het ESMuC (Hogeschool voor muziek in Barcelona).

Als flamenco-gitarist heeft hij deelgenomen aan meerdere traditionele flamencoprojecten (Cristóbal Osorio, Charo Martín, Laura Castro, José Ligero, Elena la Grulla, ...) en fusionprojecten (Audun Waage, Paco Perera, Esinam Dogbatse, Olivier Stalon, David León, ...). Hij speelde ook in tal van kleine clubs en culturele centra in Barcelona en Brussel.

In september 2015 bracht hij zijn eerste album Un lugar en el mundo uit, waarop tal van Spaanse topmuzikanten meespelen. Het album bestaat uit negen zelf geschreven flamencocomposities met invloeden uit de jazz, latin en oosterse muziek.


Programma

Anne (piano):

Liszt: Sonetto 104 Del Petrarca

Liszt/Schumann: Widmung

Liszt/Schubert: Gretchen am Spinnrad

gevolgd door muziek van Brahms, Rachmaninov of Schubert

en afgewisseld met eigen flamenco-composities van Yves op gitaar.