Hoofdpagina

Vroegere concerten

Contact

Sciolto Ensemble
Sara de Groof (fluit), Eva Bylois (fluit),
Sonja Feenstra (sopraan) en Paul Steegmans, piano

Zondag 18 september 2016

 

Klik hier of op bovenstaande afbeelding om meer foto's te zien.

Het Sciolto ensemble staat voor temperamentvolle, virtuoze, melodieuze, rythmische en tedere muziek. Het uitgangspunt voor ons concertrepertoire is om in steeds wisselende bezettingen klassieke werken uit te voeren. Paul Steegmans heeft enkele Braziliaanse werken bewerkt voor dit ensemble voor het ‘lichtere’ gedeelte.

Sara De GroofFluitiste Sara de Groof startte met muzieklessen op achtjarige leeftijd aan de academie van Diepenbeek. Hier koos ze in de eerste plaats voor dwarsfluit en ze nam er enkele jaren nadien ook de piano bij. Na het afronden van haar economische studies aan de Universiteit Hasselt studeerde ze verder aan het ‘Institut Supérieur de Musique et Pédagogie’ in Namen, waar ze in 2011 bij fluitist Denis-Pierre Gustin haar Master in de Muziek behaalde. Tijdens haar muziekstudies had ze de kans masterclasses te volgen bij onder meer Aldo Baerten, Vincent Cortvrint, Michel Moraguès, Christina Fassbender, …

Op projectmatige basis werkte zij in het verleden al samen met verschillende ensembles en orkesten, zoals het Strijkersensemble Pieters, het Maaslands Kamerorkest Enigma, het CAVA strijkkwartet. Sinds 2005 is zij fluitiste bij Concertband Euterpe (Bilzen) onder leiding vanLuc Vergauwen, waar reeds verschillende mooie projecten en concertreizen naar Tsjechië en Oostenrijk op het programma stonden. Daarnaast richtte Sara in 2014 met enkele andere Limburgse muzikanten het ensemble Sciolto op, waarmee ze kamermuziek uit verschillende tijdsperiodes, in verschillende stijlen en met wisselende bezettingen brengen.

Eva Bylois verving:

Luc VergauwenLuc Vergauwen, fluitist, werd geboren in Aarlen op 7 maart 1957. De muziekmicrobe zat er bij hem al van jongsaf in. Hij begon zijn muzikale studie aan het Stedelijk Conservatorium in Hasselt. Daarna vervolmaakte hij zich aan het Koninklijk Conservatorium in Mons, aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen en aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Hij behaalde een Eerste Prijs Notenleer, Dwarsfluit en Kamermuziek. Het Hoger Diploma Dwarsfluit behaalde hij bij Michel Lefebvre.

Nu doceert Luc Vergauwen dwarsfluit aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Genk. Maar zijn muzikale ambitie reikt verder dan dat. Naast het lesgeven treedt hij onder andere op als solist en in kamermuziekverband. Hij is lid van diverse ensembles en oprichter van het 'Sciolto' - ensmble. Daarnaast heeft hij ook meegewerkt aan een aantal radio-, plaat- en cd-opnames. Als dirigent is hij vooral actief in de harmonie- en fanfarewereld en dirigeert hij verschillende orkesten zoals de Concertband Euterpe van Bilzen.

Paul SteegmansPaul Steegmans, pianist (3 juli 1957) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven piano, orgel en schriftuur. Hij behaalde in 1980 het diploma Laureaat piano en muziekopvoeding en in 1985 een eerste prijs fuga. Vanaf 1981 volgde hij vervolmakingscursussen voor piano bij A. De Groote en J. De Tiège in België en J. Franssen in Nederland. Zijn compositiestudies aan het KVMC te Antwerpen bij W. Kersters rondde hij in 1993 af met een eerste prijs compositie.

De concertpraktijk van Paul Steegmans bestaat vooral uit het begeleiden van zangers en koren, zowel op piano als op orgel, en hij heeft hiermee heel wat reputatie verworven.

Op 5 en 6 september 2003 werd zijn oratorium ‘Stad van Vrede’ voor sopraan, tenor, recitant, koor en symfonieorkest als afsluiting van de Virga-Jessefeesten onder leiding van Ludo Claesen uitgevoerd te Hasselt en Maastricht. Klara zond dit werk uit op 11 november 2003 in het teken van de wereldvrede.

Componist Paul Steegmans werd meermaals bekroond voor zijn piano en orgelwerken, gitaarstukken, koorwerken en kamermuziek. Zo is hij laureaat van de compositiewedstrijden‘'Baron Flor Peeters’ en Cantabile (deze laatste tweemaal) 'Albert de Vleeschouwer' en recent de Compositiewedstrijd Vocale Muziek 2012 van de stad Ninove.

Paul Steegmans is sinds 1980 als leraar piano en begeleiding verbonden aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Genk. 25 jaar lang was hij tevens gastprofessor praktische harmonie aan het Lemmensinstituut te Leuven.

Sonja Feenstra, sopraan, begon haar zangstudie aan het ArtEz-conservatorium te Zwolle , waar zij haar Bachelor zang afsloot. Zij vervolgde haar studie aan het Conservatorium van Maastricht voor de studierichtingen Opera en het Master diploma solo zang bij Mya Besselink.

Zij was zelf ook enige jaren verbonden als docent zang aan dit conservatorium. Daarnaast was ze als solist en koorlid verbonden aan De Nederlandse Opera, L’Opera de Wallonie en Opera Zuid.
Als uitvoerend zangeres is Sonja Feenstra zeer veelzijdig. Ze nam deel aan diverse masterclasses, bij o.a. Elly Ameling, Meinard Kraak, Robert Holl en Udo Reinemann. Ook gaf ze vele liedrecitals in binnen- en buitenland, zoals Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en India.

Als concertzangeres heeft ze o.a Bachs Matthäus Passion, het Stabat Mater van Pergolesi en verscheidene oratoria op haar repertoire. Met de Philharmonie Zuid Nederland gaf zij concertante uitvoeringen van o.a. de Liebeslieder Walzer van J. Brahms en aria's uit der Freischütz van C.M. von Weber.

Ook de opera heeft sinds haar studietijd een grote plaats in haar hart. Ze soleerde onder meer bij Opera Zuid. In een concertante uitvoering van Bizets Carmen zong ze de rol van Micaela. Ze deinsde niet terug voor ‘La voix humaine’, een solo-opera van Fr. Poulenc, in een regie van Ivo van Megen. Maar tegelijk was ze de maker van (en soliste in) een luchtige muziektheaterproductie voor de jeugd 'Pleisters', die eind jaren ’90 door heel Nederland succes oogstte. Onlangs nam ze met de Kleine Cantorij onder leiding van Jan Peeters een mis van Francisco Andrevi op.

Sinds 2004 is zij verbonden aan de Academie Genk als docent zang en dirigent.


Programma

Une flûte invisible, C. Saint- Saëns – soprano, flute, piano
Viens, une flûte invisible soupire, A. Caplet – soprano, flute, piano

Écoute mon Coeur, A. Caplet – soprano , flute
Deux poemes de Ronsard, A. Roussel – soprano, flute
L’ Invitation au Voyage, H. Duparc – soprano, piano
Les Roses d’ Ispahan,  G. Fauré – soprano, piano

Andante e Rondo, F. Doppler – 2 flutes, piano
8. Je te veux, E. Satie – soprano, piano

Aria, J. Ibert– soprano, flute, piano
Flower duet uit Lakmé, L. Delibes – soprano, flute, piano
11 Le Rossignol, L. Delibes – soprano, flute, piano


Maya, I. Clarke – 2 flutes, piano
Morgen, R. Strauss – soprano, flute, piano
Three Dances, G. Schocker – 2 flutes, piano
I got rythm, G. Gershwin – piano solo

Summertime, G. Gershwin – soprano , piano
La Comparsa, E. Lecuona – piano solo
Oblivion, A. Piazolla – 2 flutes, piano
Once I loved, C. Jobin – soprano, 2 flutes, piano