Hoofdpagina

Vroegere concerten

Contact

Ruben Plazier (piano)

Zondag 27 november 2016

Naar foto's van concert

Klik hier of op bovenstaande afbeelding om meer foto's te zien.

Ruben Plazier (1998) begon met piano spelen op zesjarige leeftijd. Al snel kreeg hij een tweede pianoleraar zodat hij zich naast klassieke piano ook kon scholen in jazzpiano. Op dertienjarige leeftijd al werd hij toegelaten tot de talentenklas van ToBe. Hier kreeg hij zijn eerste kamermuzieklessen van Casper van Nugteren en Arjan Kik.

Op vijftienjarige leeftijd ontving hij verschillende lessen van de wereldberoemde pianist Wibi Soerjadi. Tijdens een driedaagse masterclass kwamen technieken als muscle mind en floating hand aan bod. Later dat jaar werd hem nog een extra les aangeboden ter voorbereiding op een optreden tijdens een van Soerjadi’s beroemde salonconcerten. Hier speelde hij de Revolutionary Étude Op. 10 No. 12 van Fréderic Chopin.

Dat zelfde jaar werd hij op vijftienjarige leeftijd aangenomen op het conservatorium van Rotterdam in de klas van de Belgische pianist Stéphane de May. Een jaar later verkreeg Ruben een eervolle vermelding op het nationale Prinses Christina-Concours. Hij speelde Mendelssohn’s Rondo Capriccioso Op. 14 en de bijzonder gewaagde Étude Op. 10 No. 1 van Chopin. De commissaris van de Koning reikte deze eervolle vermelding aan hem uit.

Later dat jaar werd Ruben gevraagd om een pianiste te vervangen tijdens een tournee door Europa. Tijdens die tournee werd het Eerste Pianoconcert van Chopin uitgevoerd, dat hij binnen tien weken met succes heeft ingestudeerd. Ze gaven concerten in verschillende grote zalen van Europa waaronder de beroemde Philharmonie de Liége.

Tijdens de zomer van dit jaar werd hij uitgenodigd voor een masterclass in Grimentz, tijdens het Internationale Festival d’Anniviers. Pianisten van over de hele wereld kwamen daar op af. Tijdens dit festival werd een prijs toegekend aan een uitzonderlijke deelnemer. Ruben kreeg de Internationale Festival d’Anniviers-prijs voor zijn vertolking van het Eerste Scherzo van Chopin.

Tijdens zijn carriére gaf hij concerten in verschillende grote zalen van Europa, soleerde bij verschillende orkesten en ontving masterclasses van grote musici als Ragna Schirmer, Wibi Soerjadi, Riko Fukuda, Martin Vojtìsek, …. Hij is regelmatig te zien en horen in de media, waaronder op Radio 4.

http://ruben.plazier.nl


Programma

Brahms – Ballade Op. 10 No. 4
Beethoven – Pianosonate nr. 17 in D mineur "Tempest"

pauze

Bach/Busoni – Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, No. 5, BWV 639
Chopin – Scherzo Op. 31 No. 2
Ravel – pavane pour une infante défunte
Liszt – Mephisto Waltz No. 1, S. 514