Hoofdpagina

Vroegere concerten

Contact

Trio Romancero

Mirjam Wesselink de Barrientos, sopraan
Michael Benedik, gitaar
Rodrigo Barrientos, percussie/voordracht

Zondag 15 januari 2017

Romancero

Klik hier of op bovenstaande afbeelding om meer foto's te zien.

Aan de hand van Nederlandse en Spaanse romances maken we een meer dan duizend jaar lange reis van de middeleeuwen tot het heden.

Op het programma staan het Middel-Nederlandse Roelantslied en Spaanse romances, opgetekend door Spanjes beroemdste dichter, Federico García Lorca, broederlijk naast elkaar.

Aan de hand van eeuwenoude romances van minstrelen, dichters en troubadours wordt een duizend jaar lange reis gemaakt van de middeleeuwen tot het vroege heden.

Tranen worden vergoten voor de middeleeuwse Koning Sanchio in de Cantigas de Santa MarÌa van Alfonso el Sabio. En in de vertellingen over de vijfde Kruisvaart van Walther von der Vogelweide ziet men eindelijk het panorama van Jerusalem en de ook hier immer terugkerende versmelting van culturen. Men voelt de liefde voor drie Moorse meisjes ten tijde van het Mozarabische Rijk in Spanje (Tres Morillas de Jaen). Het tragische einde van Ridder Roelant wordt bezongen in het Roelantslied, zijn magische zwaard Durandal zal terugkeren in de Romance van Don Gaiferos. De spot wordt gedreven met Don Dinero, de immer inhalige hoge heer die alles doet voor geld, verwoord door de beroemde dichter Francisco de Quevedo en getoonzet door Manuel Garcìa. Valt er met een stier ook te spotten, vroegen de knapen van Monleón zich af, opgetekend door Lorca. En hoe verging het de drie Gespeelkens, drie vriendinnen, daar zo blootsvoets door dat woud?