Hoofdpagina

Vroegere concerten

Contact

Thomas Alexander, piano

Zondag 12 februari 2017


Klik hier of op bovenstaande afbeelding om meer foto's te zien.

Vraag Thomas Alexander wie zijn voorbeelden zijn en hij zal verwijzen naar klaviervirtuozen als de klassieke reus Glenn Gould, de jazzvernieuwer George Gershwin en rocklegendes Keith Emerson en Rick Wakeman.

Indrukwekkend? Inderdaad! En je moet Thomas Alexander meegeven dat hij er voortreffelijk in geslaagd is al die verschillende muziekgenres in een geheel eigen stijl te combineren. Overal krijgt hij lof voor zijn charismatische presence aan de piano en hij blijft zich onderscheiden door gezwind over te schakelen van klassiek pianospel naar gedurfde en virtuose improvisatie.

Thomas is geboren in Amsterdam. Op zijn elfde maakte hij kennis met de piano en al heel vlug bleek zijn bijzonder talent als pianospeler en bij het improviseren. Het resulteerde in een uitnodiging om te studeren aan het prestigieuze Conservatorium van Amsterdam, onder de leiding van enkele van ís werelds beste docenten, zoals Marcel Baudet en Mila Baslowskaya. Dat leidde vervolgens tot een selectie voor master classes bij Karl Heinz Kammerling, Marie FranÁoise Bouqet en Lazar Berman.

Al heel vroeg won Thomas tal van prijzen op wedstrijden, zoals het Prinses Christina Concours in Nederland. Intussen staan op zijn palmares optredens in Nederland, Frankrijk, BelgiŽ, Groot-BrittaniŽ, ItaliŽ, Duitsland, Zwitserland, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten (waar hij acht jaar woonde) en Canada (waar hij nu woont). Overal oogstten zijn optredens veel bijval bij een enthousiast publiek. Voeg daarbij tal van optredens voor radio- en tv-shows en intussen al vier cdís.

Zowel op die cdís als bij een live concert kun je horen hoe hij erin slaagt fusion een nieuwe vorm te geven in een volkomen originele maar ook zeer toegankelijke kruising tussen klassieke en rockmuziek. Daarin toont hij niet alleen een onberispelijk technisch kunnen maar ook een veelzijdigheid in zijn muziekkeuze: van Bach en Beethoven over Chopin en Rachmaninoff tot Liszt en de Beatles.

Wat zal de toekomst nog voor hem brengen? Thomas vindt dat hij nog maar amper begonnen is!


Tijdens zijn concert in de Muziekschuur speelde Thomas werk van onder meer Chopin, Liszt en Gershwin.