|
|
Klik hier of op bovenstaande afbeelding om meer foto's te zien.
Ingenomen met elkaars muzikaliteit en gefascineerd door elkaars polyvalente talenten, hebben zij, na jaren te hebben samengewerkt in verschillende ensembles, de stap genomen om een programma samen te stellen dat enkel om hen draait.
Mirjam Wesselink de Barrientos, sopraan en pianiste, begon haar muziekstudie op de piano aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam en sloot deze met goed gevolg af met hoofdvak zang aan de Hoge School van de Kunsten Utrecht. Zij studeerde hier bij Marianne Blok (techniek en opera) en Hanneke Laméris (lied interpretatie). Opera-Masterclasses volgde ze o.a. bij Mia Besselink en Christina Deutekom.
Toenmalig directeur en musicus Ton Hartsuiker stelde haar in de gelegenheid om haar studie in zeer brede richting te ontwikkelen. Zij legde zich toe op de vertolking van Oost-Europese componisten, Spaanstalige liederen en het Italiaanse klassieke repertoire – muziek waarmee zij van jongs af aan vertrouwd was en waarmee zij meerdere malen optrad in het Concertgebouw van Amsterdam en voor radio en televisie.
Haar discografie omvat onder meer de cd Caminante, waarvoor zij de oud-Spaanse liederen van Federico García Lorca arrangeerde voor zang, viool en piano , de cd Barcarola, eveneens met een aantal arrangementen van haar hand, ditmaal op de ‘Bel Canto’ liederen van Rossini en Donizetti voor zang, gitaar en contrabas en de cd Het Lied van Roelant, met hierop haar eigen theatrale versie van het Roelandslied. Voor het Rosetta Ensemble, waar zij samen met violist Mikhail Bezverkhni de spil van vormt, maakte zij de arrangementen op liederen van o.a. Mozart, Beethoven en Pauline Viardot.
Mikhail Bezverkhni, violist, altviolist en tevens kunstschilder, is geboren in Leningrad (in de voormalige USSR). Als violist kan hij bogen op een grote carrière. Hij maakte vele tournees en was laureaat en prijswinnaar van verschillende internationale concoursen. In 1976 won hij de eerste prijs tijdens de Koningin Elisabeth Wedstrijd voor viool, Grand Prix Reine Elisabeth, te Brussel. Deze zeer prestigieuze toekenning markeerde wel het tijdperk waarin hij vrij was te reizen buiten de USSR. Hoewel hij binnen de USSR vele concertreizen en opnames maakte, werd het hem vanaf 1978 voor lange tijd belet in en uit het westen te reizen.
Na de val van de muur in 1990 heeft hij zich definitief in België gevestigd. Hij maakte vele opnames voor o.a. Melodya, Pavane en La Campanella en werd hoofdvakdocent viool en altviool aan het Gentse Conservatorium. Zijn filmmuziek voor Gambrinus won de eerste prijs tijdens het internationale filmfestival van 1992 te Valencia (Spanje). Hij is een voorvechter van zoals hij het noemt de ‘democratisering van de klassieke muziek’, wat vele spontane openbare optredens oplevert op onverwachte locaties.
Als kunstschilder heeft hij zijn opleiding genoten in de Sovjet Unie bij Vladimir Rajkov, leerling van Robert Falk. Hij staat aan de oorsprong van een nieuwe beweging, het ‘Momentalisme’ genoemd, en tal van zijn werken bevinden zich inmiddels in musea van moderne kunst, zoals de Galleria d’Arte Moderna Raccolta Lercaro in Bologna en het Museo Civico in Cremona.
Op https://radio1.be/mikhail-de-violist is een podcast te beluisteren waarin Mikhail Bezverkhni zijn levensverhaal vertelt.
Programma:
Een soirée musicale waar ruimte is voor de intieme beleving van virtuoze klanken en kleurrijke schilderingen van landschappen en emoties. In een afwisseling van zang met viool, viool met piano en dan weer van zang met viool en piano gaan de bijoux van hand tot hand...
Danzas Españolas van de Sarasate, Serate Musicali van Rossini, Roemeense dansen van Bartók, Caprichos Liricos van Manuel García en nog zo vele andere kleinoden van bij voorbeeld Tchaikovsky, Brahms, García Lorca en Pauline Viardot...