Hoofdpagina

Vroegere concerten

Contact

Oihana Aristizabal Puga (cello) & Lineke Lever (piano)

Suzanne Manet-Leenhoff
een Nederlandse pianiste in Parijs

Uitgesteld wegens coronacrisis – nog geen nieuwe datum bekend


Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever werken al jaren samen als duo. Ze verkennen altijd weer de grenzen om bijzondere programma’s samen te stellen. De afgelopen jaren hebben ze o.a. programma’s gemaakt over (het einde van) de Eerste Wereldoorlog, in samenwerking met een historica. Daarnaast hebben ze samengewerkt met dansers, acteurs en vertellers. Vanaf 2020 spelen ze het programma over de Nederlandse pianiste en zangeres Suzanne Manet-Leenhoff.

Suzanne Manet-Leenhoff (Delft, 30 oktober 1829 - Parijs, 8 maart 1906) was een Nederlandse pianiste en zangeres én de echtgenote van de beroemde Franse schilder Édouard Manet. Suzanne groeide op in Zaltbommel, in een artistieke familie. Haar vader, Carolus Antonius Leenhoff, was stadsbeiaardier van Zaltbommel. Een van haar broers was de toen succesvolle beeldhouwer Ferdinand Leenhoff en haar zwager was kunstenaar Joseph Mezzara.

        Suzanne en Édouard

Aan het eind van de jaren 1840 vertrok Suzanne Leenhoff met haar moeder, broers en zussen naar Parijs, waar haar oma woonde. Volgens diverse bronnen zou pianist/componist Franz Liszt Suzanne hebben geadviseerd om een pianostudie in Parijs te volgen. Hij heeft haar waarschijnlijk in 1842 horen spelen toen hij op een concertreis door Nederland reisde.

Eenmaal in Parijs gaf Suzanne pianolessen aan huis, aan onder anderen de jongere broers van Édouard Manet. Rond 1849 kreeg zij een relatie met de schilder. In 1852 werd Suzanne moeder van een zoon, Léon. Zijn vader was violist Gustave-Adolphe Koëlla.

Suzanne en Édouard trouwden op 28 oktober 1863 in Zaltbommel. Zij woonden samen met Léon en, later ook, Manets moeder in Parijs, waar de twee vrouwen een wekelijkse ‘muziek’-salons organiseerden. Daar kwamen veel bevriende kunstenaars als Offenbach, Baudelaire, Monet, Renoir, Degas, Zola en Verlaine regelmatig naartoe. De componist Chabrier droeg zelfs een Impromptu aan haar op en De Banville en Mallarmé wijdden gedichten aan haar. Zelf speelde ze graag Wagner.

Édouard Manet was een sleutelfiguur in de overgang van het realisme naar het impressionisme. Hij maakte tevens diverse verschillende schilderijen van zijn echtgenote. Suzanne was zijn grote muze en figureert op veel van zijn schilderijen. Daarnaast heeft hij ook vaak Léon geschilderd. Édouard stierf in 1883 aan de gevolgen van syfilis. Suzanne stierf in 1906. Zij werden beide begraven op het Cimetière de Passy in Parijs. Opera-zanger én componist Jean-Baptiste Fauré verzamelde tientallen schilderijen van Manet.

In maart 2020 komt van dit programma onze CD La Lecture uit, opgenomen door het label TRPTK. Hieraan verlenen ook Ab Nieuwdorp (Radio 4) en Ann Demeester (directrice Frans Hals Museum) hun medewerking.

Meer info: https://www.cellopiano.nl.


Programma:

                Franz Liszt – Liebestraum
                Jacques Offenbach – Les larmes de Jacqueline opus 76 nr. 2
                Carolus Leenhoff – ’t Ontslapen kind aan zijn vader
                     (bewerking: Willem van Merwijk)
                Gustave Adolphe Koëlla – Versunken, verdorret, verklungen
                     (bewerking: Willem van Merwijk)
                Richard Wagner – Wesendonckliederen
                Jean-Baptiste Fauré – Les Rameaux

                De musici zullen het programma van toelichting voorzien en
                afbeeldingen van schilderijen van Manet tonen.

Graag een seintje (telefonisch of mail) als je het concert wilt bijwonen. Dan weten we ongeveer hoeveel stoelen we moeten klaarzetten.

We vragen een vrijwillige bijdrage voor de muzikanten. Een bedrag van 10 tot 15 euro lijkt ons redelijk.