Hoofdpagina

Vroegere concerten

Contact

Anastasia Safonova (piano)

Flight to a distant star

Zondag 12 september 2021, 15:00 uur
Anastasia Safonova begon haar professionele carričre op twaalfjarige leeftijd met een succesvolle uitvoering van Mendelssohns concerto, met het Moskou Junior Symfonie Orkest. Zij studeerde cum laude af aan het Gnessins-instituut te Moskou en voltooide haar Master degree aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Naum Grubert.

Anastasia won de eerste prijzen bij de internationale Yamaha Music en Youri Egorov competities.

Zij is veel gevraagd op belangrijke podia in Nederland (Het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, De Vereniging Nijmegen, Frits Philips Eindhoven, Beurs van Berlage Amsterdam, Philarmonie Haarlem, Muziekcentrum Enschede, Theater aan het Vrijthof Maastricht) en treedt regelmatig op door heel Europa, Turkije, China en Rusland.

Anastasia Safonova was te gast op verschillende internationale festivals, waaronder het Schleswig Holstein festival (Duitsland), het Bourglingster festival (Luxemburg), Pianoscope (Frankrijk), het Tiberius festival (Roemenië), het Ankara chamber music festival (Turkije), Music of Earth (Rusland) en het Grachtenfestival (Nederland).

Zij trad op met de vooraanstaande musici als Boris Berezovsky, Boris Belkin, Michael Kugel, Henri Demarquette en Lisa Ferschtman. Als soliste verscheen zij met o.a. het Neue Westfalen Symphonie Orkest, Johan Willem Friso Kapel en het Sigen Symphonie Orkest.

Anastasia maakte opnamen voor Brava tv Concertzender en Radio 4 (NL) en heeft verschillende kamermuziek-cd’s uitgebracht met altvioliste Esra Pehlivanli en violisten Kyoko Yonemoto en Irina Simon-Renes.

Naast de concerten met klassieke programmering is ze ook vaak te horen in gecombineerde programma’s van woord, muziek en schilderkunst zoals de succesvolle Geller-Goya en Marc Chagall projecten en  het ‘Mr. Finney’ evenement van Princes Laurentien van Oranje, waarvoor ze een persoonlijke dank van het Koninklijk huis heeft gekregen.

Sinds 2000 doceert zij aan het Conservatorium Maastricht.

Ze gaf al diverse keren concerten in de Muziekschuur. De laatste keer dat ze bij ons te gast was, was op 30 september 2018. Over haar komende concert zegt ze zelf:

‘Het begin van de twintigste eeuw is gekenmerkt door een ongekende intellectuele en creatieve opleving. Dit tijdperk heeft een hele reeks genieën voortgebracht zowel in de muziek als in literatuur en schilderkunst.

2022 is het jubileum jaar van een grote Russische componist Alexander Scriabin. Hij geloofde (evenals de twee maanden jongere Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan) dat zijn muziek het fundament zou worden van een nieuwe wereldorde, van een herboren mensheid. Begonnen als het Russische antwoord op Frederic Chopin, die de eenvoud als het eindpunt van de muziek beschouwde, ontwikkelde hij zich tot een componist die steeds complexer werd in zijn vormen. Hij wierp de traditie van zich af, ontwikkelde een eigen vorm van atonaliteit, die esoterische sferen oproept. Lev Tolstoi roemde Scriabins werk als ‘een oprechte uitdrukking van genialiteit’.

In dit programma combineer ik werken uit de drie belangrijkste periodes van zijn leven met composities van Boris Pasternak, vooral bekend als dichter en schrijver, Nobelprijswinnaar voor ‘Doctor Zhivago’, en Nicolai Medtner, een groot pianist en componist, en toonaangevend figuur in Rusland in het begin van de vorige eeuw.’


Programma:

Aleksandr Scriabin (1872-1915)     Fantasie in b minor op.28               
                                                         Sonate No.4 in Fis majeur op.30
Maurice Ravel (1875-1937)            Valses nobles et sentimentales (1911)
Aleksandr Scriabin (1872-1915)     Vers la flamme op.72

Graag een seintje (telefonisch of mail) als je het concert wilt bijwonen. Dan weten we ongeveer hoeveel stoelen we moeten klaarzetten.

We vragen een vrijwillige bijdrage voor de muzikanten. Een bedrag van 10 tot 15 euro lijkt ons redelijk.